Een waterontharder is een filtratiesysteem dat werkt om de hoge concentraties calcium en magnesium te verwijderen die hard water veroorzaken. Wanneer het water door een waterontharder stroomt, filtert het systeem deze harde watermineralen en het ontharde water verlaat dan het wateronthardingsysteem om in het leidingsysteem te stromen.

Durlem : Wat is waterhardheid?

Hard water bevat hoge concentraties mineralen, waaronder calcium en magnesium. Door hun chemische structuur binden calcium en magnesium zich gemakkelijk aan andere metalen. Na verloop van tijd bouwen deze bindingen zich op tot iets wat je bijvoorbeeld het knapperige residu op je douchekop kunt zien!

Durlem : Effecten van hard water op loodgieterij

In feite is dit hoe hard water zijn naam ontleent aan de verharde minerale afzettingen die het achterlaat. Na verloop van tijd kunnen deze afzettingen zich ophopen, verstoppen of zelfs corroderen en leiden tot grote problemen bij het loodgieterswerk. Harde waterafzettingen kunnen zich ophopen in ketels en waterverwarmers, waardoor ze minder efficiënt en duurder in gebruik zijn.
Kortom, hard water kan blijvende negatieve effecten hebben op alle oppervlakken die het kruist, passeert of kruist.

Durlem : Hoe werkt een waterontharder?

De waterontharder verwijdert alle elementen die kalkaanslag in uw installaties bevorderen door middel van een ionenwisselingsproces. Dit proces bestaat uit het schakelen van de calcium- en magnesiumionen (die aan de basis liggen van de waterhardheid) met natriumionen, met behulp van een specifieke hars.
Het ionenwisselaarhars bevindt zich in een speciaal ontworpen tank – die samen met de zouttank het lichaam van de waterontharder vormt. De omzetting van calcium (ca2+) en magnesium (Mg2+) ionen vindt plaats wanneer het water door de tank stroomt en in contact komt met de hars, volgens het principe van ionenopvang.

 

Durlem : Hoe weet u of u een waterontharder nodig heeft?

Kijk om uw huis heen voor de meest voorkomende tekenen van hard water:

  • Minerale korst rond uw kranen of op uw douchekop
  • Zeep hoopt zich op in uw wastafels of op de wanden van uw douche.
  • Stijve kleding na het wassen
  • Geïrriteerde of droge huid en dof haar na het douchen