Zacht water
1. Is zacht water drinkbaar ?
FALSE
Ontharden met behulp van ionenwisselaarharsen is een van de processen die door het Ministerie van Volksgezondheid erkend zijn voor de behandeling van water bestemd voor menselijke consumptie. In sommige steden wordt zeer hard water gedeeltelijk onthard met behulp van harsen voordat het via het netwerk wordt gedistribueerd. Door ionenuitwisseling wordt de samenstelling van het water gewijzigd. Het wisselt calcium en magnesium uit voor natrium. De huidige regelgeving voor de indicatorwaarde/referentieparameter voor natrium is 200 milligram per liter. Als we het voorbeeld nemen van hard water met een begin TH van 30°f, wat een veel voorkomende hardheid is, dan voegt ontharden tot 6°f slechts 110 mg/l natrium per liter water toe. Een normaal dieet voor volwassenen levert 6000 milligram zout per dag (gelijk aan +3.500 milligram natrium).
Een 'zoutloos' dieet levert tussen de 1000 en 2000 milligram. In het licht van dit voorbeeld kunnen we als algemene regel zien dat de natriuminname uit voedsel ongeveer 98% is, vergeleken met 2% restinname door zoetstoffen.
Anekdotisch gezien bevat het water van Badoit 150 mg natrium per liter en heeft het water van Vichy Saint-Yorre een recordgehalte van 1700 mg per liter, wat hun gunstige effecten op de gezondheid niet in twijfel trekt.
2. Is onthard water zout ?
FALSE
In natriumchloride, dat gebruikt wordt bij het koken en algemeen bekend staat als "keukenzout", komt de zoute smaak van de combinatie van natrium en chloride. In onthard water neemt het natriumgehalte echter toe, terwijl het chloridegehalte onveranderd blijft. Als de smaak van natrium waarneembaar zou zijn, zouden we hoogstens kunnen zeggen dat het water soda is.
Een andere kritiek die soms wordt geuit op regeneratiezout is dat het vervuilt. De waarheid is dat voor een TH die is verlaagd van 30°f naar 6°f, er minder dan 40 gram zout in het riool wordt geloosd tijdens regeneratie, een of twee keer per week, voor een verbruik van 100 liter water per persoon per dag. Dit is een zeer kleine hoeveelheid. De regeneratiezouten die in ontharders worden gebruikt, zijn producten van levensmiddelenkwaliteit met de hoogste zuiverheid (meer dan 99,5% natriumchloride). Bovendien worden ze gecontroleerd en gecertificeerd door bevoegde instanties.
En vergeet niet dat ontharding aanzienlijke hoeveelheden wasmiddel en zeep bespaart. Deze besparingen, vergeleken met de lozing van regenererende zouten, zijn een belangrijke factor in de bescherming van het milieu. Ontharders zijn dus ongetwijfeld goed voor het milieu.
3. Bevordert de ontharder de verspreiding van bacteriën ?
FALSE
Alleen stilstaand water bevordert de groei van bacteriën. Het is een levenswet. Als je mineraalwater een tijdje in een open fles laat staan, wordt het al snel een broedplaats voor bacteriën. Niemand heeft hier ooit problemen mee gehad. In een waterontharder circuleert het water dagelijks, dus stagnatie komt zelden voor. Als je de waterontharder lange tijd niet gaat gebruiken (bijvoorbeeld op vakantie), raden we je aan om het apparaat bij terugkomst te regenereren, voordat je water afneemt. Tegelijkertijd moet u uw hele interne leidingnetwerk doorspoelen door alle kranen stroomafwaarts van de ontharder open te zetten.
Gelukkig wordt het menselijk lichaam bevolkt door miljoenen soorten bacteriën. Zij houden ons in leven. In drinkwater zijn er maar heel weinig schadelijk en de immuunmechanismen van ons lichaam zijn er om ze te neutraliseren. Europese experts geloven daarom dat de proliferatie van bacteriën in aanvullende waterbehandelingsapparaten geen risico vormt voor de menselijke gezondheid.
Bovendien is waterontharding een preventieve behandeling, want door kalkaanslag in leidingen en warmwatertanks te voorkomen, beschermt het tegen bepaalde gevreesde bacteriën zoals legionella, die een ideale schuilplaats vindt in kalkaanslag.
4. Moet koud water niet zachter worden gemaakt ?
FALSE
Er is niets dat koud water in een vrijstaand huis tegenhoudt om onthard te worden. Zolang het water drinkbaar is wanneer het de ontharder ingaat, blijft het drinkbaar wanneer het de ontharder verlaat. Niet minder, niet meer.
Wat wel duidelijk is, is dat koud water, hoewel het minder kalkaanslag geeft dan warm water, baat heeft bij ontharding omdat de meeste huishoudelijke apparaten waar water wordt verwarmd, worden gevoed met koud water. Fabrikanten van vaatwassers zijn zich hier terdege van bewust: ze hebben altijd een waterontharder in hun apparaten ingebouwd.
Zelfs voor koudwatertoepassingen is het een goed idee om onthard water te gebruiken. Als je een huisdier hebt, kijk dan eens naar de binnenkant van zijn roestvrijstalen bak, waarvan je het water regelmatig ververst; na een paar maanden zal de kalkafzetting duidelijk zichtbaar zijn.
5. Is onthard water corrosief ?
FALSE
Natuurlijk zacht water, dat in bepaalde granietregio's voorkomt, kan agressief en soms corrosief zijn. Maar verwar zacht water niet met onthard water. Hun minerale samenstelling is verschillend. Natuurlijk zacht water, dat weinig kalk bevat, heeft ook weinig opgeloste mineralen. Het kan daarom leidingen aantasten. Onthard water daarentegen is van oorsprong hard water en bevat daarom veel mineralen. Ontharding vermindert calcium en magnesium en voorkomt zo de vorming van kalk, maar verandert niets aan de hoeveelheid opgeloste mineralen. Het kan dus geen bron van corrosie zijn. Onthard water biedt dus de voordelen van zacht water zonder de mogelijke nadelen. Bovendien lijkt een laag TH-restniveau gunstig voor leidingen, maar het is een illusie om te denken dat kalkaanslag een overtuigende verdediging vormt tegen corrosie. Ten eerste omdat de kalklaag zich niet gelijkmatig in het watercircuit afzet; op sommige plaatsen vormt hij zich niet, op andere juist overmatig. Bovendien zijn er verschillende soorten corrosie ... die worden bevorderd door kalkafzetting. Corrosie kan zich heel goed ontwikkelen, om heel andere redenen, onder de kalklaag, ook al denken we dat we veilig zijn.
6. Water bestemd voor menselijke consumptie mag niet zachter worden gemaakt dan 15°TH ?
FALSE
De Europese Richtlijn 98/83 EG van 1998 over water bestemd voor menselijke consumptie maakt geen melding van hardheid, calcium- of magnesiumgehalte. Deze Europese richtlijn vermeldt alleen, als een "indicatieve parameter", het natriumgehalte dat, na ontharding, de calcium- en magnesiumionen vervangt, wat betekent dat deze parameter niet langer gerelateerd is aan de drinkbaarheid van het water.
Waterbedrijven voorzien consumenten van water met zeer verschillende hardheden, afhankelijk van de geografische en geologische oorsprong. Sommige zijn heel zacht, andere heel hard. Tijdens de nationale/regionale implementatie van deze Europese richtlijn hebben de 3 regionale overheden in België (Vlaams Gewest, Waals Gewest, Brussels Hoofdstedelijk Gewest) de nieuwe richtlijn betreffende water bestemd voor menselijke consumptie op dit punt gevolgd: ze vermelden alleen een minimale waterhardheid in een opmerking over een indicatieve parameter; dit heeft alleen betrekking op water dat aan consumenten wordt gedistribueerd.
7. Is calcium in drinkwater essentieel voor een goede gezondheid ?
FALSE
Artsen, voedingsdeskundigen en moeders weten het: voldoende calcium is essentieel voor de gezondheid van de mens. En niet alleen voor vrouwen die borstvoeding geven en opgroeiende kinderen; het is ons hele leven nodig, vooral om de progressieve ontkalking als gevolg van het ouder worden te compenseren.
Maar de calciumzouten die opgelost zijn in drinkwater worden slechts in beperkte mate opgenomen door het menselijk lichaam. Zelfs als het calcium bevat, levert water maar een klein deel van het calcium dat nodig is om aan de menselijke behoefte te voldoen. Het zijn vooral melk en zijn bijproducten (boter, kaas, enz.), evenals veel voedingsmiddelen zoals gedroogd fruit en gedroogde groenten, chocolade, vette vis en zeevruchten, orgaanvlees en volkorenbrood, die het grootste deel van het calcium leveren dat door het menselijk lichaam kan worden opgenomen.
Water speelt slechts een marginale rol bij de calciuminname. Het is
8. Moet de ontharder zorgvuldig worden onderhouden ?
WAAR
Samen met lucht is water het meest essentiële element voor het leven. Een waterontharder is dus geen onbeduidend apparaat dat je kunt vergeten zodra het is geïnstalleerd. In de praktijk wordt de waterontharder vaak over het hoofd gezien vanwege zijn automatisme en de locatie, meestal in een kelder. Het is echter essentieel om het regelmatig te controleren.
Het is essentieel dat de gebruiker de waterontharder regelmatig bijvult met regenererend zout. Als deze handeling wordt verwaarloosd, zal het zout van het apparaat op een dag opraken. Als gevolg daarvan zal de regeneratie ineffectief zijn en zal het water weinig of niet onthard worden.
Een storing in het apparaat kan het gevolg zijn van een gebrek aan onderhoud of van onregelmatig onderhoud. Gebruikers wordt daarom sterk aangeraden een onderhoudscontract af te sluiten.
9. Kan ik mijn zwembad vullen met onthard water ?
Durlem adviseert om uw ontharder in de "by-pass" modus te zetten zodat deze niet meerdere keren per dag geregenereerd hoeft te worden. Hierdoor verbruikt u onnodig zout, verspilt u water en verlengt u de vultijd. In het geval van een zwembad is de ideale oplossing om een kraan voor je ontharder te hebben!
Onderhoud & garantie
1. Wat is het Protect-programma?
Bedankt voor uw inschrijving op ons Protect-programma. Niets is eenvoudiger om een jaarlijks bezoek van de technicus aan te vragen : U stuurt ons een e-mail of gebruikt u het formulier via onze website. Het is de verantwoordelijkheid van de klant om ervoor te zorgen dat het onderhoud jaarlijks wordt uitgevoerd, teneinde de voordelen van uw Protect overeenkomst te behouden.
2. Wat zijn de voordelen van een onderhoudscontract?
Als je een contract afsluit, kost het onderhoud van je waterontharder je gemiddeld €50 minder dan zonder contract.
Een ander voordeel is dat als er tussen twee onderhoudsbeurten werkzaamheden aan je apparaat moeten worden uitgevoerd, je geen reiskosten of arbeidsloon hoeft te betalen. Je hoeft alleen te betalen voor onderdelen die vervangen moeten worden (buiten de garantieperiode).
Het onderhoudscontract is jaarlijks. Je kunt het op elk moment beëindigen.
(Zie algemene verkoopvoorwaarden)
3. Ik heb een contract afgesloten. Moet ik contact opnemen met Durlem als ik mijn waterontharder wil laten onderhouden ?
Als u een kopie van het contract hebt en ons een naar behoren ondertekend en ingevuld exemplaar hebt gestuurd, neemt ons bedrijf normaal gesproken contact met u op om een datum af te spreken voor het onderhoud van uw apparaat. Het is echter uw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat uw apparaat jaarlijks wordt onderhouden.
4. Garantie
De waarborg gaat in op de dag dat het apparaat werd aangekocht (factuurdatum).
Al onze toestellen genieten van een wettelijke waarborg van 2 jaar (voor privégebruik) en een waarborg van 1 jaar voor professioneel gebruik.
De Protect+ overeenkomst voor de Vi50 en Vi30 verlengt deze garantie tot 5 jaar (zie voorwaarden).
Met de Protect 7 van ons Vi Mini- en Vi Maxi-assortiment wordt de garantie verlengd tot 7 jaar (zie voorwaarden).
Storingen oplossen
1. Hard water
- Hebt u een hardheidstest uitgevoerd?
- Is de bypassklep goed gesloten (op Vi BYPASS geïntegreerd)?
- Zit er zout in het zoutreservoir? (Zo niet, dan kan de ontharder niet meer regenereren en dus het water niet meer ontharden omdat de hars verzadigd is met kalk).
- Wat geeft de programmer aan?
- Als het de tijd aangeeft, is alles normaal en werkt het.
2. Durlem raadt het gebruik van kwalitatieve zouttabletten aan voor gebruik met zijn waterontharders.
Het gebruik van kristalzout (dat minder zuiver is dan tabletzout) kan ervoor zorgen dat je ontharder niet goed werkt en dat de garantie vervalt.
3. Lek
Bepaal de oorsprong van het lek, waar zit het?
- Onderkant van het apparaat? onderste mantel is niet waterdicht (bewust zo ontworpen)
- Veiligheidsoverloop? Bovenkant? Onderkant?
- Verbindingsslangen?
4. Continu door het riool (1u)
- Via een veiligheidsoverloop?
- Via de regeneratiepijp?
5. Geel, bruin, stinkend water (+ slechte smaak)
- Waterontharder is te lang losgekoppeld geweest.
6. Witte korrels in het water, als zand
Als je huis oud is en je nog nooit een waterontharder hebt gehad, wordt de kalk in de leidingen geleidelijk losgemaakt door de werking van het verse water. Dit is volkomen normaal! => Je kunt het verwijderen door de beluchters van de kranen los te draaien en het kraanfilter schoon te maken. Het veroorzaakt ook drukverlies bij kranen als ze niet worden schoongemaakt. Kalkaanslag kan geel of witachtig van kleur zijn en op zand lijken. Vereist geen tussenkomst van de dienst na verkoop.
7. Bruine kralen in het water
De hars (bruine bal - donkergeel) wordt in de tank vastgehouden door filters. Als de filters gebarsten zijn, drijven de harsbolletjes weg in de waterleidingen. Dit kan gebeuren bij overdruk (waterdruk hoger dan 6 bar).
8. Drukverlies
Er zijn verschillende mogelijke scenario's:
- Drukregelaar is defect:
- Kranen vol kalk => losdraaien en schoonmaken
- Beschermingsfilter verstopt of vol met vuil. Onderhoud uitgevoerd of nog uit te voeren
- Filterpatroon is verzadigd met vuil en laat het water niet meer goed door. Filterpatroon (Durlem filter) is niet hetzelfde als het kleine waterontharder beschermingsfilter! Zie filters in de Durlem-catalogus.
- Werkzaamheden in de straat ? kunnen drukverlies veroorzaken.
9. Wit water
Vraag de klant om een glas met water te vullen en kijk of het water na een paar seconden doorzichtig wordt. Als dat zo is, zijn het gewoon luchtbellen in het water. Het is geen kalkaanslag, zoals klanten denken. Dit kan gebeuren en is niet echt direct gekoppeld aan de waterontharder.